A e dini se me panxhar te kuq ju mund të përgatitni kura e mjekime popullore të ndryshme shëruese ose thjesht receta për të qëndruar të shëndetshëm? Panxhari jo vetëm është i shkëlqyeshëm në sallatë dhe supera , por mund të përfshihet dhe në shumë receta të tjera te ndryshme mjeksore .
Panxhari , një bimë me origjine Evropiane , i përket familjes chenopodiacee, një grup që përfshin rreth 1400 lloje bimësh, kryesisht barishtore. Panxharet janë tipike të zonave bregdetare dhe me klime të butë.
Panxhari, ose ndryshe rrepa e kuqe, është një bimë me rrënjë të thellë dhe mishtore dhe me ngjyrë të ndryshueshme, nga kuqërremtë në kafe. Mund të hahet i papërpunuar ose i gatuar, edhe pse vetite e tij humbasin pak gjatë gatimit.
Është një përbërës ideal për sallatra dhe si nje pije nga lengu i saj i shtryllur . Gjethet gjithashtu mund të hahen, dhe ngjasojne nga shija me spinaqin.
Pigmenti natyror i rrënjës shpesh nxirret dhe përdoret për të përmirësuar ngjyrën e ushqimeve të tjera, siç janë kremrat e akullit, supat, lengjet e shtryllura dhe madje edhe pijet alkoolike. Ngjyra e tij karakteristike e kuqe është shumë e këndshme dhe stimulon oreksin.
loading...
Vetite e panxharit për shëndetin
Substancat e përmbajtura në këtë perime gjenerojnë oksid nitrik brenda stomakut, një përbërës që redukton hipertensionin.
Përmban sasi të mëdha të acidit folik dhe folatit, të dobishme për parandalimin e keqformimeve fetale dhe sëmundjeve të zemrës.
Ai përmban shumë fibra, të tretshme dhe të pa treteshme.
Ka shumë pak kalori, pasi ne permbajtje ka kryesisht uje dhe karbohidrate.
është një laksativ natyror, kështu që parandalon kapsllëkun.
Ka vetitë diuretike falë përmbajtjes së lartë të kaliumit.
Duke qenë i varfer me natrium, stimulon eliminimin e lëngjeve.
Kurat popullore shëruese me baze panxharin
1. Hipertensioni
Panxhari është i pasur me antioksidantë. Kjo karakteristike lejon përmiresimin e qarkullimit te gjakut.
Një nga mënyrat për të shfrytëzuar virtytet e tij tregohet si më poshtë:
Përbërësit
3 panxhar mesatare
1 gotë ujë mineral (125 ml)
Pergatitja
Pastroni me kujdes panxharet, pastaj prijini ato në copa të vogla. grijini( shtryllini) ato së bashku me ujin derisa të arrihet një mase homogjene . Pijeni ate menjëherë.
Pastrimi nga toksinat
Kombinimi i antioksidantëve dhe sasia e madhe e fibrave të panxharit nxit eliminimin e toksinave. Ky leng i shtryllur gjithashtu përmirëson qarkullimin limfatik.
Përbërësit
1 panxhar
1 kërcell selino (55 g)
½ mollë (75 g)
1 gotë ujë (125 ml)
Pergatitja
Lani përbërësit mirë, prisni mollët, selinon dhe panxharin në copa të vogla. Vendosni gjithçka në blender (frulator ose shtryllese). Shtoni ujin dhe përzierjeni me kujdes. Pini këtë ilaç të paktën 10 minuta para ngrënies se cdo vakti
Shurup kundra kolles
Kura e fundit e mjekesise popullore e shërimit me bazë panxharin që ne paraqesim sot konsiston ne bashkimin e kësaj perime me mjaltë; në këtë mënyrë ne mund te perftojme një shurup të shkëlqyeshëm kundra kollës. Mjalti është i njohur për vetite e tij antibakteriale, dezinfektuese dhe ekspektorante. Panxhari nga ana tjeter oksigjenon dhe pastron.
Përbërësit
1 panxhar
2 lugë mjaltë (30 g)
Pergatitja
Ndani panxharin në gjysmë. Bëni një vrimë në mes të dy gjysmave te panxharit . mbushini ato me mjaltë. Verini në furrë për rreth dhjetë minuta ose derisa panxhari te jete zbutur. Lereni të ftohet, pastaj hani ato ashtu sic jane : ju do të vini re një përmirësim të kollës.