Dëshironi të ndiqni një dietë të shëndetshme por nuk e dini ku të filloni?
Ju mund të përpiqeni për të sjellë ne tavolinen tuaj disa ushqime me përmbajtje të lartë vetish e elementesh te dobishem, të tilla si perimet me gjethe jeshile, drithërat në kokërra, si xhenxhefili, shafrani i Indisë, lakra dhe mollët qe jane të njohura gjerësisht nga te gjithe .
Ju do të plotësoni substancat ushqyesve thelbësore për trupin dhe kjo do të sjelle përfitimin e nevojshem per shëndetin tuaj.
Këtu janë disa ushqime që duhet të hahet më shpesh.
1) Sharfani i Indisë
Shafran i Indisë është një produkt i vërtetë i shëndetit. Pasuroni dietën tuaj të përditshme me shafran te Indisë . Në fakt, shafrani i Indisë, me aromën e tij delikate, përshtatet për t'i dhënë ngjyra dhe shije shumë gatimeve. Për shembull, mund ta perdorni ate ne gatimet me permbajtje orizi , kur perdoni lengje te shtryllura ne frulator , neper supra , cajra ,ne gatimin e bukës si dhe shume përdorimet duke e kombinuar ate me perime e ereza te shume llojshme .
2) Molla
Një mollë në ditë mban mjekun larg dhe mund të ruaj 8500 jete në vit, për shkak të funksionit të saj mbrojtës nga iktusi dhe infarkti. Perberesit dhe vlerat ushqyese të pranishme në përbërjen e mollës e bëjne frutin me te kompletuar . Në një mollë jane te pranishme ne nje ekuilibër të përsosur, uji, fibra, proteina, sheqerna natyrore të frutave dhe mineraleve . Molla ka veti diuretike dhe anti-anemike. Ajo gjithashtu ndihmon për të rregulluar funksionimin e zorrëve.
3) Hudhër
Hudhra nuk është vetëm një ushqim, por edhe një ilaç i vërtetë tradicional medicinal, ajo konsiderohet e dobishme për luftimin e çrregullime të shumta që mund të shqetësojne organizmin tonë. Për përdorim terapeutik, ajo duhet të merret çdo ditë të paktën katër gram hudhër, por shija e saje nuk është veçanërisht e këndshme për të gjithë. Në çdo rast, të konsumimit te hudhres dhe në sasi të voglab ajo na lejon neve të gëzojmë vetite e saj të dobishme.
4) Qepa
Ashtu si hudhra, dhe qepa eshte gjithmonë konsideruar si një ushqim si dhe ajo është një ilaç natyral.Qepa ka veti antibacteriale dhe anti-anemike. Nder te tjera ajo ndihmon funksionin e veshkave dhe ul nivelin e glukozës në gjak, një tipar ky i vecante që e bën të dobishme për diabetikët. Eshte nje nga mjekimet popullore me te vjetra e njohur per perdorim ne rastet e ftohjes dhe gripit .Gjithashtu eshte shume e perdoreshme ne kuzhine sidomos ate te sallatrave .
5) Lakër dhe lulelakër
Lakra dhe lulelakra janë ndër perimet më ushqyese në botë. Familja e lakres, në përgjithësi, ka veti të rëndësishme anti-inflamatore. Inflamacioni është shkaku kryesor i sëmundjeve të tilla si artriti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet autoimune, të cilat mund të lidhen me të ushqyerit e dobët. Më mirë pra bollëk me këto perime, sidomos kur ata janë në sezon.
6) Farat
Farat e shëndetit janë të pasura me elemente ushqyes të rëndësishm, të tilla si acidet yndyrore, proteinat dhe mineralet. Fara e susamit, për shembull, dallohen nga përmbajtja e tyre e kalciumit. Përveç farave te susamit, zgjidhni farat e kungullit, lulediellit, lirit, etj. Përdorini ato për të pasuruar menune, për të përgatitur bukën, lengjet e shtryllura ne frulator me qumësht dhe me perime te ndryshme si një meze të lehtë,me salcra te ndryshme për makarona dhe për të pasuruar piatancat tuaja të preferuara.
7) Bajamet dhe frutat e thata
Për një meze të lehtë e të shëndeteshme e kombinuar me fara e fruta të shëndetshme të thata, dhe ne kete rast nje referencë e veçantë shkon për lajthit, arrat dhe bajamet. Bajamet janë një burim i pasur i kalciumit dhe vitaminës E, si dhe magneziumit. Për përmbajtjen e tyre me magnez bajamet rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë nga stresi, lodhja, dhe sindromi premenstrual. Një perdorim i vogël i bajameve në ditë kontribuon për nevojat tona te proteinave.
8) Perimet gjethegjerë
Perimet me gjethe janë ndër ushqimet që ne të gjithë duhet të mësojnë qe ti konsumojme sa më shumë, për vetite e tyre të pasura me vitamina dhe minerale . Mënyra më e lehtë për të pasuruar dietën tonë me perime me gjethe jeshile janë përgatitja e sallatrave dhe shtimi i tyre në medodat e shtrylljeve te lengjeve ne frulator e kombinuar me fruta te ndryshme fruta.
9) Ginger ose xhenxhefili
Ginger (Zingiber officinale) është një bimë barishtore me origjinë lindore. Në kuzhinë si dhesi kure popullore natyrore ju mund ta përdorni ate të freskët ose të thate si dhe të reduktuar në pluhur. Ginger ndihmon në përmirësimin e tretjes, Redukton sensin kur na vjen per te vjelle dhe lehtëson simptomat e ftohjes, zbutur fyt i lënduar dhe kollitet. Ne kuzhine mund te perdoret si nje erze ne fpergatitjen e suprave .
10) Drithërat
Është mirë të mësojnë të ndryshojme dhe konsumin tonë të drithërave dhe të zgjedhin drithëra të veçanta duke i futur ne menune tonë këto ushqime. Kështu rruge e lire dritherave si grurit elbi, thekra dhe orizi etj...
Ju mund të përpiqeni për të sjellë ne tavolinen tuaj disa ushqime me përmbajtje të lartë vetish e elementesh te dobishem, të tilla si perimet me gjethe jeshile, drithërat në kokërra, si xhenxhefili, shafrani i Indisë, lakra dhe mollët qe jane të njohura gjerësisht nga te gjithe .
Ju do të plotësoni substancat ushqyesve thelbësore për trupin dhe kjo do të sjelle përfitimin e nevojshem per shëndetin tuaj.
Këtu janë disa ushqime që duhet të hahet më shpesh.
1) Sharfani i Indisë
Shafran i Indisë është një produkt i vërtetë i shëndetit. Pasuroni dietën tuaj të përditshme me shafran te Indisë . Në fakt, shafrani i Indisë, me aromën e tij delikate, përshtatet për t'i dhënë ngjyra dhe shije shumë gatimeve. Për shembull, mund ta perdorni ate ne gatimet me permbajtje orizi , kur perdoni lengje te shtryllura ne frulator , neper supra , cajra ,ne gatimin e bukës si dhe shume përdorimet duke e kombinuar ate me perime e ereza te shume llojshme .
2) Molla
Një mollë në ditë mban mjekun larg dhe mund të ruaj 8500 jete në vit, për shkak të funksionit të saj mbrojtës nga iktusi dhe infarkti. Perberesit dhe vlerat ushqyese të pranishme në përbërjen e mollës e bëjne frutin me te kompletuar . Në një mollë jane te pranishme ne nje ekuilibër të përsosur, uji, fibra, proteina, sheqerna natyrore të frutave dhe mineraleve . Molla ka veti diuretike dhe anti-anemike. Ajo gjithashtu ndihmon për të rregulluar funksionimin e zorrëve.
3) Hudhër
Hudhra nuk është vetëm një ushqim, por edhe një ilaç i vërtetë tradicional medicinal, ajo konsiderohet e dobishme për luftimin e çrregullime të shumta që mund të shqetësojne organizmin tonë. Për përdorim terapeutik, ajo duhet të merret çdo ditë të paktën katër gram hudhër, por shija e saje nuk është veçanërisht e këndshme për të gjithë. Në çdo rast, të konsumimit te hudhres dhe në sasi të voglab ajo na lejon neve të gëzojmë vetite e saj të dobishme.
4) Qepa
Ashtu si hudhra, dhe qepa eshte gjithmonë konsideruar si një ushqim si dhe ajo është një ilaç natyral.Qepa ka veti antibacteriale dhe anti-anemike. Nder te tjera ajo ndihmon funksionin e veshkave dhe ul nivelin e glukozës në gjak, një tipar ky i vecante që e bën të dobishme për diabetikët. Eshte nje nga mjekimet popullore me te vjetra e njohur per perdorim ne rastet e ftohjes dhe gripit .Gjithashtu eshte shume e perdoreshme ne kuzhine sidomos ate te sallatrave .
5) Lakër dhe lulelakër
Lakra dhe lulelakra janë ndër perimet më ushqyese në botë. Familja e lakres, në përgjithësi, ka veti të rëndësishme anti-inflamatore. Inflamacioni është shkaku kryesor i sëmundjeve të tilla si artriti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet autoimune, të cilat mund të lidhen me të ushqyerit e dobët. Më mirë pra bollëk me këto perime, sidomos kur ata janë në sezon.
6) Farat
Farat e shëndetit janë të pasura me elemente ushqyes të rëndësishm, të tilla si acidet yndyrore, proteinat dhe mineralet. Fara e susamit, për shembull, dallohen nga përmbajtja e tyre e kalciumit. Përveç farave te susamit, zgjidhni farat e kungullit, lulediellit, lirit, etj. Përdorini ato për të pasuruar menune, për të përgatitur bukën, lengjet e shtryllura ne frulator me qumësht dhe me perime te ndryshme si një meze të lehtë,me salcra te ndryshme për makarona dhe për të pasuruar piatancat tuaja të preferuara.
7) Bajamet dhe frutat e thata
Për një meze të lehtë e të shëndeteshme e kombinuar me fara e fruta të shëndetshme të thata, dhe ne kete rast nje referencë e veçantë shkon për lajthit, arrat dhe bajamet. Bajamet janë një burim i pasur i kalciumit dhe vitaminës E, si dhe magneziumit. Për përmbajtjen e tyre me magnez bajamet rekomandohet veçanërisht për ata që vuajnë nga stresi, lodhja, dhe sindromi premenstrual. Një perdorim i vogël i bajameve në ditë kontribuon për nevojat tona te proteinave.
8) Perimet gjethegjerë
Perimet me gjethe janë ndër ushqimet që ne të gjithë duhet të mësojnë qe ti konsumojme sa më shumë, për vetite e tyre të pasura me vitamina dhe minerale . Mënyra më e lehtë për të pasuruar dietën tonë me perime me gjethe jeshile janë përgatitja e sallatrave dhe shtimi i tyre në medodat e shtrylljeve te lengjeve ne frulator e kombinuar me fruta te ndryshme fruta.
9) Ginger ose xhenxhefili
Ginger (Zingiber officinale) është një bimë barishtore me origjinë lindore. Në kuzhinë si dhesi kure popullore natyrore ju mund ta përdorni ate të freskët ose të thate si dhe të reduktuar në pluhur. Ginger ndihmon në përmirësimin e tretjes, Redukton sensin kur na vjen per te vjelle dhe lehtëson simptomat e ftohjes, zbutur fyt i lënduar dhe kollitet. Ne kuzhine mund te perdoret si nje erze ne fpergatitjen e suprave .
10) Drithërat
Është mirë të mësojnë të ndryshojme dhe konsumin tonë të drithërave dhe të zgjedhin drithëra të veçanta duke i futur ne menune tonë këto ushqime. Kështu rruge e lire dritherave si grurit elbi, thekra dhe orizi etj...