Avokado është një frut i pasur me kalcium dhe kalium, shumë i dobishëm për shëndetin e flokëve, syve dhe trurit. Le të shikojme më mirë.
Përshkrimi i avokados
Fjala ahuacatl, nga e cila rrjedh avokado, vjen nga gjuha aztekase, e cila flitet nga aztekët. Popull nativ i Amerikës Qendrore dhe Jugore e kultivoi këtë fryt përpara mbërritjes së Kristofor Kolombit dhe zgjodhi një emër që ngjallte morfologjinë e tij.
I quajtur edhe aligator i dendur, avokado u përshkrua nga pushtuesit e vendit si një frut "i bollshëm, me një tul të ngjashëm me gjalpin dhe karakterizohet nga një aromë e shkëlqyer qe ka ".
Avokado perdoret dhe blihet kur është i pjekur. Si ta kontrolloni? Shikoni dhe prekeni lehtesisht me dore : fruti duhet të jetë i butë kur e shtypim lehtë me gishtërinj. Nëse avokado është ende i papjekur, për të përshpejtuar pjekjen, mbylleni në një qese letre dhe mbajeni në temperaturën e dhomës për 3-5 ditë. Nëse tashmë është pjekur, mund të mbahet në frigorifer deri në 5-6 ditë.
Avokado gjithashtu prodhon një vaj që përdoret gjerësisht në
kozmetikën natyrore.
Vetite dhe përfitimet e avokados
Burim i shkëlqyer i kalciumit dhe kaliumit, avokado gjithashtu përmban sasi të konsiderueshme fibrash si dhe yndyrnash monoinsaturi , të dobishme për luftimin e diabetit dhe mbrojtjen e zemrës.
Avokado ribalancon shumë shpejt nivelin e kolesterolit "të keq" (kolesterolit LDL) në gjak, në sajë të yndyrave të tij vegjetale që reduktojnë kohën e qëndrimit të kolesterolit në gjak: ai ndihmon të gjithë sistemin kardiovaskular, veçanërisht në lidhje me balancimin e presionit arterial.
Burim i pashtershëm i vitaminave: A (i dobishëm për shikimin), B1 (antinevritik), B2 (për rritjen dhe mirëqenien), dhe gjithashtu D, E, K, H, PP. Konsumi i tij rekomandohet veçanërisht për fëmijët dhe për ata që ndjekin dietën vegjetariane.
Ai ka vetiti aromatike dhe ndihmon ne tretjen e ushqimit,ai gjithashtu ndihmon në luftimin e dizenterisë, duke qenë një astringent i shkëlqyer.
Kalorite dhe vlerat ushqyese të avokados
100 g avokado përmban 231 kcal / 968 kj.
Për më tepër, për çdo 100 g të këtij produkti, ne kemi:
Uje 64 g
Karbohidrat 1.8 g
Sheqer 1,8 g
Proteina 4.4 g
Fat 23 g
Kolesterol 0 g
Fibra totale 3,3 g
Sodium 2 mg
Kalium 450 mg
Hekur 0.6 mg
Kalcium 13 mg
Fosfor 44 mg
Vitamin B1 0.09 mg
Vitamin B2 0,12 mg
Vitamin B3 1,1 mg
Vitamin A 14μg
Vitamin C 18 mg
Vitamin E 6.4 mg
Avokado, aleat i
Sistemit te zemrës, sistemit nervor, mëlçise, zorrës së trashë, lëkures, flokëve, syve.
Home »
vetite dhe permbajtja e frutave
» Avokado: vetite, vlerat ushqyese, dhe kaloritë
Avokado: vetite, vlerat ushqyese, dhe kaloritë
loading...