Xhenxhefili eshte nje bime shkurre me origjine nga lindja ,eshte perdorur gjithashtu dhe si nje bime zbukuruese sepse ka gjethet e saj gjithmone jeshile ,te lemuara dhe lehtesisht me maje,te cilat mund te arrijne nje gjatesi deri ne 20 cm dhe mbi te gjitha ,te luleve te saje ngjyre te verdhe ne te portokalli qe e bejne ate nje bime ne dukje te vecante.
Disa burime deshmojne perdorimin e kesaj bime qe ne shekullin VI para krishtit ,mberritja e saje ne Europe ne fakt eshte me e vonshme dhe i dedikohet Romakeve te cilet 2000 vjet te shkuara e importuan ate nga India ,per nga vetite terapeutike dhe gastronomike qe ne ate kohe ishin shume te vleresuara.
Rrenja kryesore eshte e perbere nga nje forme jo e rregullt ,me nyje ,me nje ngjyrim te kafte te hapur nga pjesa e jashtme ne te verdhe ne pjesen e brendeshme e cila eshte e perdorur per vetite terapeutike
VETITE
Kercelli (rrenja) i xhenxhefilit eshte ne menyre ekstreme i pasur me vitamine B6 si dhe me kripera minerale ,sic jane kalciumi, hekuri ,fosfori,,potasio,vaji esencial ( mbi te gjitha zingiberene) perberesit fenolike ,mucilagine etj.
Nder shume veti qe i atribohen kesaj bime jane se ajo eshte antiflamatore,antioksidante,antikolaugante ,dhe ipokolesterolike,antimetike,dhe kundra te vjedhave
Disa studime te fundit te bera tregojne se ka veti antitumoriale dhe antivirale
Si perdoret
Ai perdoret dhe konsumohet i fresket .Thjesht lahet dhe thahet ,ne te kundert nese eshte i destinuar per tu perpunuar ai lehet ne diell te thahet per nje periudhe prej 30 ditesh ,i cili mund te pritet ne copa ose transformohet ne pluhur .
Kur eshte i fresket ai mund te ruhet maksimumi per 15 deri ne 20 dite ne frigorifer i mbeshtjelle , nese eshte i thate koha e konservimit eshte shume me e gjate.
Ai mund te perdoret ne forme infuzi ,caji ,ne gatim pasi rrenja e saje e fresket ose ne forme pluhuri mund te gjeje vend ne pjatancat me baze curry ,ne gatimet me peshk ,neper supera shume i perdorur neper embelsira si dhe ne lloje te ndryshme marmelatash etj..
Xhenxhefili te dobeson, e vertete apo fallco ?
. Duke theksuar edhe një herë se nje dobesim i shendeteshem mund te vije vetëm nëpërmjet një diete të ekuilibruar dhe një aktiviteti të shëndetshëm fizik, eshte korrekt dhe e saktë të thuhet se xhenxhefili mund të luajë një rol ndihmues ne dietat dobesuese .
. Ne një studim te kryer nga Columbia University u zbulua se perdorimi i xhenxhefilit mund te sjelle nje lloj ngopje ne organizem dhe si rrjelloje mungesen e deshires per te mos konsumuar teper ushqim .
Xhenxhefil me limon
Shpesh te perdorur ne dieta dobesuese per kapacitetin dhe vetite e tyre dobesuese si dhe per shpejtesimin e metabolizmit te yndyrnave te dy se bashku kane veti te rendesishme per organizmin tone
Le te shikojme dy receta te thjeshta perdorimi
Caj me xhenxhefil dhe limon
Pasi te keni ngrohur (jo ziere ) uje shtoni ne te nje prerje ose nje cope te vogel xhenxhefil mbulojeni dhe lereni per 5 minuta , me pas shtoni ne te lengun e nje limoni ,sheqeroseni sipas deshires mundesisht me mjalte .Caji eshte gati , per nje performance me te mire do te ishte e preferueshme te pihet ne mengjes essell per tu dobesuar .
Limonate me xhenxhefil
Pergatisni nje limonate te thjeshte duke shtryllur ne nje gote lengun e nje limoni dhe me pas ne te shtoni uje mineral . Embelsojeni me sheqer ( kallam sheqeri ) , dhe me pas shtoni nje luge te vogel kafeje me xhenxhefil te grire pluhur ,perzieni mire, dhe ja limonata eshte gati .
Dhe ne kete rast eshte e keshillueshme te pihet esell ne mengjes per te shtuar fuqine e dizitoksifikimit
Demet dhe efektet anesore
Xhenxhefili ne disa raste ose ne disa persona mund te krijoje efekte anesore si :
reaksion alergjik me kruarje lekure
shqetesime ne stomak si e fryra
keshtu qe nuk keshillohet ne rastet kur personat vuajne nga ulcera ,inflamacione stomaku ,me hipertension .
Keshtu qe ne raste te tilla para perdorimit eshte mire te konsultohet mjeku i familjes .