Si të eliminohet dhjami i barkut
Sidomos gjatë dimrit, , ju doni një dietë pak më të rëndë ,domethene ne dimer njerezit ne pergjithesi hane me shume , ne kete rast ju grumbulloni disa kilogram me teper rreth belit. Dhe kete gje e veme re me ardhjen e stines se veres dhe vetem atehere mendojme se është koha për gjykimin fatal.
Mire po ja qe dëmi është bërë është e eshte pak e vështirë për t'a korrigjuar, të paktën në kohë të shkurter. Te eleminosh yndyrën e barkut eshte e mundur. Këtu po ofrojme një sërë këshillash të dobishme që mund të ndiqen.
Te ushqyerit
Para së gjithash duhet të ndehyjme tek ushqimi. Yndyra e barkut ose dhjami mund të jetë vetëm pasojë e zakoneve të gabuara të ngrenies. Në dietën e përditshme nuk duhet të mungojnë kurrë perimet (karrotat, selinoja, kastravecat, bishtaja, etj) dhe madje edhe proteinat që rrjedhin nga mishi i bardhë dhe peshku.
Karbohidratet duhet të jenë të kufizuara dhe duhet të preferohen me shume drithërat pa gluten (p.sh. orizi).
Mund ti japim ok dhe ti hapim driten jeshile dhe ngrenies se frutave jo domosdoshmerisht ne kohen e ngrenies se vakteve .
Duke folur për ushqimet, është mirë të shmangësh te renduarit dhe te ngrenit e tepert gjate vakteve dhe të preferosh më tepër ushqime të lehta gjate ditës. Kjo si rrjedhoje nxit një metabolizëm aktiv dhe kufizon sulmet e urisë.
Hidratimi
Hidratimi i duhur i trupit ndihmon në eliminimin e yndyrës së barkut. Ju duhet të pini të paktën një litër e gjysmë uji në ditë, larg kohes se vakteve te ushqimit. Uji është gjithashtu thelbësor për ta bërë lëkurën të pastër dhe të ndritshme. Tisanat infuzet ,(cajrat) e bimëve si lengjet e frutave te shtryllura si dhe ato te perimeve janë gjithashtu të shkëlqyera, përderisa ato nuk përmbajnë sheqerna të rafinuara.
lëvizjet
Sidoqoftë, ngrënia dhe pirja e duhur nuk mjafton.Ne pergjithesi stilet jetesës pa shume levizje e bëjnë metabolizmin e yndyrës te vështirë ( domethene qe nuk tretet).
Pra nevojitet aktivitet fizik ditor (shëtitje 30-minutëshe) dhe veprimtari javore aerobike (te pakten per 3 herë).
Bark i sheshtë
Le të përpiqemi të japim disa këshilla se si të përgatisim një dietë të ekuilibruar që ju lejon të digjni dhjamin e barkut. Në veçanti do te tregojmë se cilët ushqime janë të preferuara dhe ato që duhen eliminuar.
Ushqimet e lejuara dhe qe duhen konsumuar ne kete rast , janë ato anti-ënjtje, kundra fryrjes ,ose ndryshe te quajtura hipokalorike dhe që ndihmojnë për të mbajtur muskujt në formë. Le ti shikojme me poshte:
- Mish i (pulës, lepurit, gjeldetit)
- perimet e pasura me fibra (kopër dhe asparagus, (asparaxh)
- fruta të pasura me ujë (portokalli, mandarina, ananasi )
- Dritherat integrale
- pije pa sheqer (çaji bimor, lengje nga futat e shtryllura , çaji jeshil).
Nga ana tjeter kemi te bejme me disa lloje ushqimesh që çojnë në shtimin e peshës dhe që mund të fermentohen brenda ne bark pa u tretur dhe për këtë arsye fryjnë barkun.
- salcicet
- Te skuqurat në përgjithësi
- ushqimet me permbajtje majaje si e birres ,bukes,etj.
- karbohidratet e rafinuara
- perimet që prodhojnë gazra te zorrëve si (lakrat dhe specat)
- pijet e gazuara
- djathrat e butë
- çamçakëzi
- kripa e rafinuar dhe sheqernat
Për një dietë hipokalorike që djeg yndyrat e barkut është e rëndësishme të mbani mend se te ngrenit duhet ndare në 5 vakte,domethene duke ngrene pak dhe me shpesh e disa herë në ditë, kështu që kurrë nuk do të ndiheni të uritur dhe do ta bëni metabolizmin e trupit tuaj te punoje gjatë gjithë kohës. Dieta duhet të shoqërohet me aktivitet fizik të përditshëm dhe ushtrime veçanërisht per muskujt e barkut.
Produktet më të mira
Ka shumë produkte natyrale që ju lejojnë të digjni yndyrën e barkut dhe të zvogëloni ënjtjen e barkut. Limoni është një ushqim me veti shumë të pasura e të dobishme. Shoqërohet me ujë të vakët, dhe pihet në mëngjes esell ,kjo nxit aktivitetin e zorrëve dhe ndihmon metabolizmin.
Koperi është nje bime e njohur dhe e shume e përdorur kur është fjala për ënjtje dhe fryrje të barkut. Ju mund të hani të freskët, të gatuar ose mund ta perdorni atë si një infuz ,caj (në këtë rast duke lënë fara kopër mbushur). Pirja dhe perdorimi mbas mbarimit të vakteve kryesore.
Boronicat janë fruta të vogla ideale kundër fryrjeve të barkut. Ato mund të hahen të freskëta, ose mund ti perdorim si nje çaj bimor .
Falë bromelain-it që përmban, ananasi është një kure natyrale e mire për tretje. Kujdes nga kunder indikimet në prani të problemeve të mëlçisë dhe veshkave.