Ushqime për presion të ulët : cilat ushqime duhet të konsumojme dhe cilat duhet te shmangim


Kur trupi është hipotensiv, dmth. Me një presion të ulët prej më pak se 90/60 mm Hg, shkakton marramendje, lodhje, dobësi, lodhje për t'u përqendruar, vizion te paqartë, lodhje, deri në zbehje; 
kjo është një përgjigje nga trupi për t'u përgatitur që të mos përdoret më shumë energji se sa është e nevojshme.

Dieta për presion të ulët, pra, përfshin marrjen e atyre ushqimeve, të tilla si Hurmat e arabise , jamball (likuiricia), kafe ose kakao, të cilat në sajë të përbërësve të tyre aktivë mund të shmangin një rënie glicemike( të  sheqerit) në gjak ose të rregullojnë presionin e gjakut. Le ta shikojme  më mirë.

Çfarë është presioni i ulët i gjakut apo hipotensioni


Shumë njerëz vuajnë nga tensioni i ulët i gjakut, sidomos në periudhat e nxehtësisë të tilla si vera, ku lume (seksioni) i arterieve zgjerohet.

Presioni i gjakut është në fakt forca, rryma, e cila ushtrohet nga gjaku në arteriet e qarkullimit sistemik. Ky presion ka parametrat maksimale dhe minimale për të siguruar që çdo gjë të funksionojë si duhet.

Kur trupi është hipotensiv, domethënë me një presion të ulët prej më pak se 90/60 mm Hg, kjo gje shkakton marramendje, lodhje, dobësi, lodhje për t'u përqendruar, vizion te paqartë, lodhje, deri në zbehje; kjo është një përgjigje nga trupi për t'u përgatitur që të mos përdoret më shumë energji se sa është e nevojshme.

Megjithëse simptomat janë të pakëndshme, nuk mund te konsiderohet një situatë rreziku klinik, por është  "inteligjenca trupore" e sigurisë për të kursyer energjinë në momente kritike.



Poduktet ushqimore  për presion të ulët

Në rastin e nxehtësisë pra kur ben vape, duke pasur parasysh djersën e bollshme me humbjen e lëngjeve dhe kripërat minerale dhe zgjerimin e lumenës së arterieve do të rrekomandohet te :

• Pini shumë ujë
• Mbajeni sasinë e mineraleve në dietë të lartë
• qëndroni të freskët dhe lahuni me ujë të ftohtë për një efekt vazoio shtrengues

Përveç te nxehtit , presioni i ulët i gjakut mund të shkaktohet nga një rënie e glicemise në gjak, që është ulja e sheqerit në gjak.

Pra, është e rekomandueshme që të mbash me vete një pako te vogel me sheqer  dhe ta shkrish në ujë në momentin kritik. Më mirë akoma nëse merret nën gjuhën për një asimilim më të shpejtë.


Sheqeri i kaftë ose ndryshe   sheqei i kallamit ose ai integral është më i mirë se ai  i bardhi, sepse përmban ende një pjesë të kripërave minerale të ekstraktit të bimëve, ndërsa sheqeri i bardhë ka vetëm shije të ëmbël dhe nuk përmban elemente të tjera të dobishme.

E shkëlqyeshme edhe ndihma e mjaltit, sidomos nëse është i punuar me dorë në krahasim me atë industrial, gjithmonë për një pasuri më të madhe të substancave dhe përbërësve aktivë. Gjithashtu rekomandohen frutat e sheqerit si hurmat e arabise dhe rrushi  i thatë.

Ka shumë produkte që natyra na jep për të na ndihmuar të mbajmë presionin e duhur.
Para së gjithash, jamballi ose likuirizia  është një bimë që ndihmon në rregullimin e presionit arterial; 




është e mundur që të përdoret në karamele dhe në shkopinj të rrënjëve për të përtypur drejtpërdrejt edhe nëse po kerkojme formen më te saktë dhe efektive është lëngu i pastër i jamballit ose ndryshe likuiricias.

 Ky ilac popullor është i dobishëm, por ju nuk duhet te abuzoni, në fakt doza e glycyrrines, dhe përbërësit aktiv më te rëndësishëm te saj, duhet te jene  maksimumi 0.5 gram në ditë.


Ushqime të tjera që ndihmojnë me përbërësit dhe vetite e tyre aktive janë kafeja, çaji dhe kakao që rrisin presionin. Nuk rekomandohet alkooli dhe vera , sepse ato favorizojnë zgjerimin e enëve të gjakut.

Për të rritur integrimin e kripërave minerale, sidomos magnezit dhe kaliumit, mund t'i kushtojmë më shumë vëmendje disa ushqimeve. Për kalium kemi: kryesisht kajsite e thata, kakao të errët, fasule të bardha, patate, spinaq, kunguj dhe çaj, banane, rrush të thatë dhe bajame.

Për magnezin ne kemi: perimet me gjethet  jeshile , me pas kemi çokollatën e hidhur, bajamet,  , frutat vajore në përgjithësi, orizi kafeja dhe krundet.


Pijet me tamarind dhe karkadë (lule Hibiscus) janë të shkëlqyera dhe të dobishme.

Keshilla e  fundit  në rast të presionit të ulët të gjakut është të hash ushqime të lehta dhe ndoshta më shpesh, duke preferuar zgjedhjen e frutave dhe perimeve me gjethe jeshile.

Supat e gjedherat mund të jenë të shijshme dhe  mirë të profumosura me bimë  aromatike. Para së gjithash rozmarinë: përdorimi i kësaj bime si  mbretëreshë e  klimës mesdhetare është si një aromë për ti dhene  shije si dhe  një përdorim parandalues-kurativ në fushën e bimëve.

Një infuz i bërë me gjethet e  rozmarines,  i mbajtur ne menyre te  mbyllur mirë, shmang avullimin e vajrave esenciale qe jane shume të çmuara. Ju mund të pini deri në 3 gota në ditë.

 Mund  gjithashtu  të përdoret rozmarina në formën e maceratit glicerik, duke marrë ose konsumuar nga goja  20 pika tri herë në ditë.

loading...